- - - - - -
csütörtök, 23 május 2024

 

SzűrővizsgálatokAz iskolai szűrővizsgálat 2. 4. 6. és 8. osztályban kötelező. Két részből áll:

  • védőnői szűrés magában foglalja: látás, színlátás, kancsalság, hallás, golyva (pajzsmirigy elváltozása)tapintásos vizsgálata, testsúly, testmagasság, tápláltsági állapot felmérése, szájüreg szemrevételezése, vérnyomás mérése
  • orvosi szűrés magában foglalja:  ortopédiai elváltozások kiszűrése (lúdtalp, gerincferdülés), belszervi státusz
A szűrővizsgálat időpontjáról értesítjük a szülőket, majd a szűrővizsgálat végeztével az eredményről is írásban tájékoztatjuk a szülőket. A hatékonyság érdekében kérjük, hogy amennyiben gyermekének valamilyen ismert betegsége van (pl.:lúdtalp, asztma, allergia), a legutolsó szakorvosi lelet fénymásolatát juttassák el az iskolavédőnő részére, vagy küldjék el email-ben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. Ugyanígy kérjük, ha gyermekénél valamilyen elváltozást tapasztaltunk a szűrővizsgálaton, a további vizsgálatokról is legyen szíves minket tájékoztatni, és eljuttatni részünkre a szakorvosi leletet, hogy lássuk, a problémáról van tudomása, illetve kezelve is lett (pl. szemüveget kapott, gyógybetétet visel a cipőben, stb.

Védőoltások (18/1998. (VI.3.) NM 5.§ és 15§ alapján)
Az iskolai védőoltások nem életkorhoz, hanem évfolyamokhoz kötötten adandó védőoltások, azaz kampányoltások. A védőoltások kötelezőek, kivételt képez a HPV védőoltás. Amennyiben a védőoltást a szülő megtagadja, úgy ezt csak egy hosszadalmas ÁNTSZ eljáráson keresztül intézheti.  Amennyiben a védőoltás beadása ellenjavallt valamilyen betegség miatt, úgy erről a szülő legyen szíves egy írásos szakorvosi véleményt benyújtani az iskolavédőnőnek.
 
A védőoltásról szóló tájékoztatót minden szülő részére kiosztunk, melyben tájékozódhat az oltás beadásának pontos idejéről, helyéről, oltóorvos nevéről.  Amennyiben az oltás napján a gyermek hiányzik az iskolából, úgy pótoltást szervezünk.  Az oltás beadása csak lázas állapotban ellenjavallt, így náthás illetve egyéb enyhe betegségek meglétekor a gyermek oltható, hiszen ha súlyosabb fertőzésben szenved, iskolába sem jöhetne, az Ő védőoltására majd pótoltás keretében kerül sor.

6. évfolyam:
-szeptember hónapban  a tanulók MMR (kanyaró, mumpsz, rózsahimlő) védőoltásban részesülnek .
-október hónapban a tanulók dTap védőoltásban részesülnek (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés)

7. évfolyam:
-szeptember hónapban a tanulók Hepatitis-B (fertőző májgyulladás B típusa) ellen kapnak védőoltást
-március hónapban pedig ebből az oltásból kapnak egy ismétlést, hogy a védettség tökéletes lehessen)


Választható védőoltás:

-HPV (Humán Papilloma Vírus, mely a méhnyakrák kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős )  Ez ellen a lányoknak 7. évfolyamon a 2014/15. tanévtől felajánlandó a védőoltás, mely első részének beadására októberben kerül sor, ismétlésére pedig áprilisban.
 
A gyermek-egészségügyi kiskönyvet (oltási kiskönyvet) kérem juttassa el részemre az iskolába ha a gyermek olyan évfolyamba jár, melyben oltást kap, hogy az iskolai védőoltásokat rávezethessem, ezt ugyanis a későbbiekben a továbbtanulásnál, munkavállalásnál igazolniuk kell.


A kiskönyvet zárt szekrényben megőrzöm, majd az oltási sor lezárása után a visszaadom, az iskolavédőnő nem tartja meg az oltási kiskönyveket.

 

 

 

A fejtetű fertőzésről és kezelésről