- - - - - -
csütörtök, 23 május 2024

 

Diák és személyi igazolvány igénylés

 

 

Diákigazolványt iskolakezdéskor és minden iskolaváltáskor szükséges igényelni. 14 éves kor alatt az egyik szülő jelenléte elegendő az ügyintézéshez. 14 éves kor felett a diákok egyedül intézhetik az igénylést.
Az ügyintézéshez szükséges: a kiskorú személy érvényes személyazonosító igazolványa vagy érvényes útlevele, ezek hiányában: eredeti születési anyakönyvi kivonata, továbbá lakcímigazolványa. 14 éves kor alatti igénylő esetében: a törvényes képviselő személyazonosságot igazoló okmánya: érvényes személyazonosító igazolvány (vagy érvényes útlevél, vagy érvényes kártyaformátumú vezetői engedély), és lakcímigazolvány.
A kormányablakokban, okmányirodákban úgynevezett NEK adatlap kerül kiállításra, majd az oktatási intézményben folytatódik a diákigazolvány igénylése.

Személyazonosító igazolvány igénylése szintén egyedül intézhető 14 éves kor felett. Az ügyintézéshez szükséges: érvényes vagy lejárt személyazonosító igazolvány, a személyazonosságát igazoló más érvényes okmány (útlevél, kártya formátumú vezetői engedély), lakcímkártya.
14 éves kor alatt mindkét szülő jelenléte szükséges, ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek (törvényes képviselőnek) a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát, vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szünetelését igazoló jogerős határozatot. Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetén az eljáró törvényes képviselő személyazonosságát is ellenőrizni kell.
Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok továbbá: a kiskorú érvényes útlevele (ha rendelkezik vele), a szülők (törvényes képviselők) érvényes személyazonosságot igazoló okmánya (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél) és lakcímigazolványa.
Az ügyintézés elősegítése érdekében ajánlott: a gyermek születési anyakönyvi okirata is.

 

 Diákigazolvány igénylés