Paksi Bezerédj Általános Iskola


 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Címlap Iskola Egészségügy Iskola egészségügyi feladatok

Iskola egészségügyi feladatok

Iskola egészségügyi feladatok

Iskolaorvos:       Dr. Mészáros Zsuzsanna

Iskolavédőnő:    Pámer Ágnes ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

Iskolai napok: hétfő, kedd

 
Fogadóóra:  hétfő, kedd 9-11 óra (orvosi szoba - főépület  1. emelet)

Beiskolázás után a gyermekek egészségügyi ellátását a területi védőnőtől az iskolavédőnők veszik át. Minden diákról egészségügyi dokumentációt vezetünk az iskolában.
Iskolaorvosi feladatok:
 • szűrővizsgálat 2. 4. 6. és 8. osztályban
 • védőoltások beadása
Iskolavédőnői feladatok:
 • szűrővizsgálat végzése 2. 4. 6. és 8. osztályban
 • védőoltások előkészítése, beadásban való közreműködés, oltási dokumentáció vezetése
 • egészségnevelő órák tartása különböző témakörökben
 • tisztasági vizsgálat minden osztályban – fejtetvesség és rühesség vizsgálata (szeptember, január, április hónapokban)
 • tanulókról egészségügyi dokumentáció vezetése
Szűrővizsgálatok

Az iskolai szűrővizsgálat 2. 4. 6. és 8. osztályban kötelező. Két részből áll:
 • védőnői szűrés magában foglalja: látás, színlátás, kancsalság, hallás, golyva (pajzsmirigy elváltozása)tapintásos vizsgálata, testsúly, testmagasság, tápláltsági állapot felmérése, szájüreg szemrevételezése, vérnyomás mérése
 • orvosi szűrés magában foglalja:  ortopédiai elváltozások kiszűrése (lúdtalp, gerincferdülés), belszervi státusz
A szűrővizsgálat időpontjáról értesítjük a szülőket, majd a szűrővizsgálat végeztével az eredményről is írásban tájékoztatjuk a szülőket. A hatékonyság érdekében kérjük, hogy amennyiben gyermekének valamilyen ismert betegsége van (pl.:lúdtalp, asztma, allergia), a legutolsó szakorvosi lelet fénymásolatát juttassák el az iskolavédőnő részére, vagy küldjék el email-ben az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre. Ugyanígy kérjük, ha gyermekénél valamilyen elváltozást tapasztaltunk a szűrővizsgálaton, a további vizsgálatokról is legyen szíves minket tájékoztatni, és eljuttatni részünkre a szakorvosi leletet, hogy lássuk, a problémáról van tudomása, illetve kezelve is lett (pl. szemüveget kapott, gyógybetétet visel a cipőben, stb.

Védőoltások (18/1998. (VI.3.) NM 5.§ és 15§ alapján)
Az iskolai védőoltások nem életkorhoz, hanem évfolyamokhoz kötötten adandó védőoltások, azaz kampányoltások. A védőoltások kötelezőek, kivételt képez a HPV védőoltás. Amennyiben a védőoltást a szülő megtagadja, úgy ezt csak egy hosszadalmas ÁNTSZ eljáráson keresztül intézheti.  Amennyiben a védőoltás beadása ellenjavallt valamilyen betegség miatt, úgy erről a szülő legyen szíves egy írásos szakorvosi véleményt benyújtani az iskolavédőnőnek.
 
A védőoltásról szóló tájékoztatót minden szülő részére kiosztunk, melyben tájékozódhat az oltás beadásának pontos idejéről, helyéről, oltóorvos nevéről.  Amennyiben az oltás napján a gyermek hiányzik az iskolából, úgy pótoltást szervezünk.  Az oltás beadása csak lázas állapotban ellenjavallt, így náthás illetve egyéb enyhe betegségek meglétekor a gyermek oltható, hiszen ha súlyosabb fertőzésben szenved, iskolába sem jöhetne, az Ő védőoltására majd pótoltás keretében kerül sor.

 
6. évfolyam:
-szeptember hónapban  a tanulók MMR (kanyaró, mumpsz, rózsahimlő) védőoltásban részesülnek .
-október hónapban a tanulók dTap védőoltásban részesülnek (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés)

7. évfolyam:
-szeptember hónapban a tanulók Hepatitis-B (fertőző májgyulladás B típusa) ellen kapnak védőoltást
-március hónapban pedig ebből az oltásból kapnak egy ismétlést, hogy a védettség tökéletes lehessen)

Választható védőoltás:
-HPV (Humán Papilloma Vírus, mely a méhnyakrák kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős )  Ez ellen a lányoknak 7. évfolyamon a 2014/15. tanévtől felajánlandó a védőoltás, mely első részének beadására októberben kerül sor, ismétlésére pedig áprilisban.
 
A gyermek-egészségügyi kiskönyvet (oltási kiskönyvet) kérem juttassa el részemre az iskolába ha a gyermek olyan évfolyamba jár, melyben oltást kap, hogy az iskolai védőoltásokat rávezethessem, ezt ugyanis a későbbiekben a továbbtanulásnál, munkavállalásnál igazolniuk kell.

A kiskönyvet zárt szekrényben megőrzöm, majd az oltási sor lezárása után a visszaadom, az iskolavédőnő nem tartja meg az oltási kiskönyveket.